Despre Experienta de Dezvoltare in Innbox cu Ruxandra Paiu (acum Dumitru)
Interviu realizat de Andreea Minea Motoc | Mai 2018
Rux a completat echipa cu acea doza de caldura si emotie de care Innbox avea nevoie. A venit intr-un moment in care, spunea ea, avea nevoie de Innbox, dar ce nu si-a dat seama este ca Innbox a avut mare nevoie de ea. A devenit rapid primul "termometru" al echipei, rol care ulterior a intrat in istoria intalnirilor Innbox, si a adus multa atentie si grija in intalniri. Nu sunt cuvinte care sa exprime bucuria pe care sa o simtim ca este alaturi de noi!
Rux, abia asteptam sa auzim povestea Innbox spusa de tine! :) Noi stim, dar vrem sa afle si cei care ne citesc, cum a inceput Innbox pentru tine si ce te-a determinat sa te alaturi echipei.
Povestea noastra a inceput inainte ca eu si Innbox sa ne cunoastem oficial ☺.
Momentul 1: ajung la mine 2 proiecte de training.
In 2012 lucram in recrutare intr-o companie romaneasca, pe atunci eram coordonator al unei echipe de recrutare. Printr-o imprejurare au ajuns la mine doua proiecte de training pe care le-am preluat rapid. Mi-au adus entuziasm inca din primele momente de lucru. Acela a fost momentul in care am stiut ca vreau sa retraiesc aceasta bucurie si am hotarat ca voi face training in orice forma va fi posibil.
Castigasem la vremea aceea ceva experienta profesionala si eram dornica sa o impartasesc oricui ar putea avea nevoie de ea, prin training.
Momentul 2: reintalnirea cu Diana.
Eu si Diana am fost colege, o recrutasem pentru una dintre echipele din compania in care lucram. Venise randul ei sa ma recruteze pe mine.
Am vazut-o pe Facebook intr-o poza dintr-un training si am inceput sa fac oleaca de research. Asa am aflat despre Innbox. Parea locul perfect pentru ce aveam nevoie atunci: sa fac training. Ce lipsea era sa ma vrea si Innbox.
M-am hotarat repede (neobisnuit pentru mine) sa-i scriu lui Robert Blaga – unul dintre fondatorii ONG-ului. Eram emotionata. Nu avusesem pana atunci o experienta anterioara de voluntariat, era ceva nou si …
Si...? :)
Chiar vreti sa va spun tot? Taiati detaliile la montaj! ☺) Inainte sa-i fac cunoscute dorintele mele lui Robert, o anunt pe Diana, ii spun ca vreau sa ma alatur organizatiei si ca urmeaza sa-i trimit CV-ul meu lui Robert ☺)) Rad pentru ca luasem lucrurile foarte in serios, poate prea – imi doream sa-mi iasa. O rog sa ma sfatuiasca cum sa-l aborez. Si m-a sfatuit draga de ea, doar ca eu nu prea auzeam. Mi-a spus ca nu e nevoie sa ma formalizez, ca anunta ea grupul si ca urmeaza sa ne vedem, etc... eu nu si nu ☺), eram hotarata sa fac lucrurile ca la carte, in felul meu: sa trimit CV, sa merg la interviu, sa conving ca merit, ca vreau, ca pot. A urmat o intalnire de cunoastere cu membrii de atunci in care, spre nedumerirea lor, eu m-am comportat ca un candidat emotionat, timid, dar dornic. Si, desi nu stiu daca aveau in intentie, si-au intrat in rolul de intervievator ☺) Cum sa uit blandetea Andreei, nedumerirea si curiozitatea Mihaelei, zambetul Ioanei, prezenta lui Vasi si sustinerea Dianei? As putea sa mai povestesc, dar cred ca mai urmeaza si alte intrebari. Mai urmeaza?
Doua aspecte si un om m-au determinat sa imi doresc sa vin in Innbox: pasiunea pentru training, valorile organizatiei – cu precadere „Helping people” si Diana.
Eh, ne amintim "interviul" cu tine, cat de serios l-ai luat. Innbox de atunci era tare mandru ca are "candidati" care se pregatesc asa pentru o discutie. :)) Dar de prima experienta de demo iti amintesti?
Imi amintesc. Am tinut un demo cu tema Negociere. A fost o provocare sa abordez aceasta tema pentru ca abilitatile mele de negociere aveau nevoie sa fie dezvoltate, nu share-uite ☺)) Am ales o experienta practica, relevanta pentru tema mea, un role play pe baza caruia sa construiesc materialul de training. Nu a fost usor pentru ca exercitiul a decurs diferit fata de ce anticipasem. Nu am avut participanti confortabili ☺). Partea foarte frumoasa, „aha-ul” a venit tocmai din acest „esec” al exercitiului. Participantii erau grupati in cupluri si aveau de negociat ceva ce imi scapa acum. Cert este ca nu reuseau sa intre in rol. Dupa debriefing, impreuna cu ei, am putut sa observam ca motivatia joaca un rol important in negociere, in angajarea intr-o negociere, mai exact. Am avut si multe slide-uri, cu multa informatie pentru care am primit feedback-ul cuvenit. Dupa demo am primit feedback de toate culorile intr-o maniera noua pentru mine: punctual, direct, cu entuziasm, cu atentie, neintruziv, cu respect, numind ce a fost bun si ce era de modificat. Mi-a adus multa bucurie.
Descrie-ne putin parcursul tau in Innbox.
La scurt timp dupa ce m-am alaturat echipei Innbox am livrat impreuna cu Diana primul training: Myth busting: Ce cauta de fapt recruiterul, au urmat Networking: How to, livrat impreuna cu Mihaela, Training of trainers – livrat in 5 traineri, how cool is that? Apoi am devenit membru Core si parte din aproape toate proiectele Innbox:
Am trait multe lucruri impreuna in Innbox. Care este cea mai frumoasa amintire?
Nu exista cea mai, toate sunt frumoase, fara sa exagerez cu nimic.
Comunitatea de traineri a fost o experienta care a adus multa valoare, multi oameni frumosi alaturi. Energia acelor grupuri m-a surprins placut, fie ca vorbim despre grupuri mai mici sau mai mari. Innovate Yourself a fost un eveniment care ne-a tinut cu sufletul la gura pana la final pentru ca am avut un numar de participanti mult mai mare decat il anticipaseram (in jur de 100), m-a scos din zona de confort, dar am primit la schimb energie incredibila si feedback-uri bune.
Foarte vie, plina de umor si buna dispozitie a ramas amintirea unei prajituri mancate la 7 lingurite intr-un teambuilding al echipei. Sau erau 8? ☺)
Care a fost cel mai dificil lucru pe care l-ai trait in Innbox?
Sa nu pot lucra la ultimul proiect, sa stau pe margine.
Dar cel mai valoros lucru pe care experienta Innbox ti l-a adus?
Sa aleg doar unul? Greu. Dezvoltare, dezvoltare, dezvoltare. A inceput prin a-mi aduce constientizare. Mai faceam un pas timid spre simtul propriei valori si asupra a ceea ce am de imbunatatit. Mi-a adus libertatea de a fi – pot sa spun mai multe despre asta intr-un articol separat. Prietenie. Redefinirea lucrului in echipa. Dezvoltarea know how-ului despre training-ul „in clasa”, livrat catre grupuri, cu tot ce inseamna el design, continut, metode, etc.
Ne-am dat noi seama ca experienta Innbox a contribuit tare fain la ceva anume pentru fiecare dintre cei care au fost pe aici. Tu ai pus multe baze si amprente in Innbox, deci sigur e ceva ce poti sa ne spui legat de cum a contribuit experienta Innbox la ce faci acum profesional.
Am invatat mult din experienta cu grupurile, acum stiu de ce are nevoie un training sa aduca valoare. Am mai invatat ce greseli pot face in training si ca, fara implicarea deopotriva a trainerului si a participantului, cresterea/transformarea nu apare – vorbesc despre orice situatie de invatare, fie ca suntem manager, coach, trainer, coleg, psiholog.
Altfel, in Innbox am mai prins oleaca de curaj pentru ca am gasit oameni care sa creada in mine.
Cum erau intalnirile cu echipa? Spune-ne si lucrurile picante din intalniri :))
Cu mult entuziasm ☺)! Intotdeauna prea scurte si contra timp. Aproape de fiecare data incercam sa balansam lucrul pentru obiectivele propuse - fiecare intalnire avea cel putin un obiectiv setat – cu timpul pe care sa-l ni-l acordam noua, individual, dincolo de Innbox. Aveam, cum spuneam, obiective, agenda de lucru, check-in si check out, aveam ïnside terms – de exemplu „F5”, aveam roluri pentru fiecare intalnire – roluri al caror scop era sa ne asigure un mediu de lucru sanatos: sa tinem cont de noi, dar si de ceea ce aveam de realizat. Munceam mult cu noi insine si la modul de lucru in echipa, cautam in permanenta sa imbunatatim „cum lucram”. Cred ca am putea sa tinem un training pe tema asta ☺.
Daca ar fi sa descrii experienta Innbox intr-un cuvant, care ar fi acela?
Dezvoltare.
Detaseaza-te putin de rolul curent pe care il ai in Innbox. Ce sfat i-ai da Innboxului de acum?
Sa nu renunte la energia asta atat de frumoasa, la setea de dezvoltare a sa si a celorlalti pentru ca are atat multe de oferit acelora care vor sa creasca.
Ce faci acum? Spune-ne de un proiect drag.
Am preluat de curand coodonarea echipei de HR din care fac parte si eu, sau mai bine zis ma pregatesc sa fac aceasta preluare. Tot in stadiul de pregatire este formarea mea ca psihoterapeut. Sa vedem daca imi iese. ☺)
Iti va iesi sigur!
E ceva ce nu te-am intrebat si vrei sa ne spui?
De ce as recomanda Innbox? Pentru calitate, pentru capacitatea de a (se) imbunatati si nu in ultimul rand pentru pasiunea cu care face lucrurile.
Ce frumos ai povestit, Rux! Multumesc pentru toate experientele faine pe care Innbox le-a avut datorita tie! La cat mai multe!
Rux a completat echipa cu acea doza de caldura si emotie de care Innbox avea nevoie. A venit intr-un moment in care, spunea ea, avea nevoie de Innbox, dar ce nu si-a dat seama este ca Innbox a avut mare nevoie de ea. A devenit rapid primul "termometru" al echipei, rol care ulterior a intrat in istoria intalnirilor Innbox, si a adus multa atentie si grija in intalniri. Nu sunt cuvinte care sa exprime bucuria pe care sa o simtim ca este alaturi de noi!
Rux, abia asteptam sa auzim povestea Innbox spusa de tine! :) Noi stim, dar vrem sa afle si cei care ne citesc, cum a inceput Innbox pentru tine si ce te-a determinat sa te alaturi echipei.
Povestea noastra a inceput inainte ca eu si Innbox sa ne cunoastem oficial ☺.
Momentul 1: ajung la mine 2 proiecte de training.
In 2012 lucram in recrutare intr-o companie romaneasca, pe atunci eram coordonator al unei echipe de recrutare. Printr-o imprejurare au ajuns la mine doua proiecte de training pe care le-am preluat rapid. Mi-au adus entuziasm inca din primele momente de lucru. Acela a fost momentul in care am stiut ca vreau sa retraiesc aceasta bucurie si am hotarat ca voi face training in orice forma va fi posibil.
Castigasem la vremea aceea ceva experienta profesionala si eram dornica sa o impartasesc oricui ar putea avea nevoie de ea, prin training.
Momentul 2: reintalnirea cu Diana.
Eu si Diana am fost colege, o recrutasem pentru una dintre echipele din compania in care lucram. Venise randul ei sa ma recruteze pe mine.
Am vazut-o pe Facebook intr-o poza dintr-un training si am inceput sa fac oleaca de research. Asa am aflat despre Innbox. Parea locul perfect pentru ce aveam nevoie atunci: sa fac training. Ce lipsea era sa ma vrea si Innbox.
M-am hotarat repede (neobisnuit pentru mine) sa-i scriu lui Robert Blaga – unul dintre fondatorii ONG-ului. Eram emotionata. Nu avusesem pana atunci o experienta anterioara de voluntariat, era ceva nou si …
Si...? :)
Chiar vreti sa va spun tot? Taiati detaliile la montaj! ☺) Inainte sa-i fac cunoscute dorintele mele lui Robert, o anunt pe Diana, ii spun ca vreau sa ma alatur organizatiei si ca urmeaza sa-i trimit CV-ul meu lui Robert ☺)) Rad pentru ca luasem lucrurile foarte in serios, poate prea – imi doream sa-mi iasa. O rog sa ma sfatuiasca cum sa-l aborez. Si m-a sfatuit draga de ea, doar ca eu nu prea auzeam. Mi-a spus ca nu e nevoie sa ma formalizez, ca anunta ea grupul si ca urmeaza sa ne vedem, etc... eu nu si nu ☺), eram hotarata sa fac lucrurile ca la carte, in felul meu: sa trimit CV, sa merg la interviu, sa conving ca merit, ca vreau, ca pot. A urmat o intalnire de cunoastere cu membrii de atunci in care, spre nedumerirea lor, eu m-am comportat ca un candidat emotionat, timid, dar dornic. Si, desi nu stiu daca aveau in intentie, si-au intrat in rolul de intervievator ☺) Cum sa uit blandetea Andreei, nedumerirea si curiozitatea Mihaelei, zambetul Ioanei, prezenta lui Vasi si sustinerea Dianei? As putea sa mai povestesc, dar cred ca mai urmeaza si alte intrebari. Mai urmeaza?
Doua aspecte si un om m-au determinat sa imi doresc sa vin in Innbox: pasiunea pentru training, valorile organizatiei – cu precadere „Helping people” si Diana.
Eh, ne amintim "interviul" cu tine, cat de serios l-ai luat. Innbox de atunci era tare mandru ca are "candidati" care se pregatesc asa pentru o discutie. :)) Dar de prima experienta de demo iti amintesti?
Imi amintesc. Am tinut un demo cu tema Negociere. A fost o provocare sa abordez aceasta tema pentru ca abilitatile mele de negociere aveau nevoie sa fie dezvoltate, nu share-uite ☺)) Am ales o experienta practica, relevanta pentru tema mea, un role play pe baza caruia sa construiesc materialul de training. Nu a fost usor pentru ca exercitiul a decurs diferit fata de ce anticipasem. Nu am avut participanti confortabili ☺). Partea foarte frumoasa, „aha-ul” a venit tocmai din acest „esec” al exercitiului. Participantii erau grupati in cupluri si aveau de negociat ceva ce imi scapa acum. Cert este ca nu reuseau sa intre in rol. Dupa debriefing, impreuna cu ei, am putut sa observam ca motivatia joaca un rol important in negociere, in angajarea intr-o negociere, mai exact. Am avut si multe slide-uri, cu multa informatie pentru care am primit feedback-ul cuvenit. Dupa demo am primit feedback de toate culorile intr-o maniera noua pentru mine: punctual, direct, cu entuziasm, cu atentie, neintruziv, cu respect, numind ce a fost bun si ce era de modificat. Mi-a adus multa bucurie.
Descrie-ne putin parcursul tau in Innbox.
La scurt timp dupa ce m-am alaturat echipei Innbox am livrat impreuna cu Diana primul training: Myth busting: Ce cauta de fapt recruiterul, au urmat Networking: How to, livrat impreuna cu Mihaela, Training of trainers – livrat in 5 traineri, how cool is that? Apoi am devenit membru Core si parte din aproape toate proiectele Innbox:
- Innbox CiTy - o frumoasa comunitate de traineri al carei scop era legat de a exersa si imbunatati prin feeback calitatea livrarii,
- Innovate Yourself Event – un exercitiu de creativitate foarte fain, un eveniment in sine
- Programe de training si team building-uri corporate.
Am trait multe lucruri impreuna in Innbox. Care este cea mai frumoasa amintire?
Nu exista cea mai, toate sunt frumoase, fara sa exagerez cu nimic.
Comunitatea de traineri a fost o experienta care a adus multa valoare, multi oameni frumosi alaturi. Energia acelor grupuri m-a surprins placut, fie ca vorbim despre grupuri mai mici sau mai mari. Innovate Yourself a fost un eveniment care ne-a tinut cu sufletul la gura pana la final pentru ca am avut un numar de participanti mult mai mare decat il anticipaseram (in jur de 100), m-a scos din zona de confort, dar am primit la schimb energie incredibila si feedback-uri bune.
Foarte vie, plina de umor si buna dispozitie a ramas amintirea unei prajituri mancate la 7 lingurite intr-un teambuilding al echipei. Sau erau 8? ☺)
Care a fost cel mai dificil lucru pe care l-ai trait in Innbox?
Sa nu pot lucra la ultimul proiect, sa stau pe margine.
Dar cel mai valoros lucru pe care experienta Innbox ti l-a adus?
Sa aleg doar unul? Greu. Dezvoltare, dezvoltare, dezvoltare. A inceput prin a-mi aduce constientizare. Mai faceam un pas timid spre simtul propriei valori si asupra a ceea ce am de imbunatatit. Mi-a adus libertatea de a fi – pot sa spun mai multe despre asta intr-un articol separat. Prietenie. Redefinirea lucrului in echipa. Dezvoltarea know how-ului despre training-ul „in clasa”, livrat catre grupuri, cu tot ce inseamna el design, continut, metode, etc.
Ne-am dat noi seama ca experienta Innbox a contribuit tare fain la ceva anume pentru fiecare dintre cei care au fost pe aici. Tu ai pus multe baze si amprente in Innbox, deci sigur e ceva ce poti sa ne spui legat de cum a contribuit experienta Innbox la ce faci acum profesional.
Am invatat mult din experienta cu grupurile, acum stiu de ce are nevoie un training sa aduca valoare. Am mai invatat ce greseli pot face in training si ca, fara implicarea deopotriva a trainerului si a participantului, cresterea/transformarea nu apare – vorbesc despre orice situatie de invatare, fie ca suntem manager, coach, trainer, coleg, psiholog.
Altfel, in Innbox am mai prins oleaca de curaj pentru ca am gasit oameni care sa creada in mine.
Cum erau intalnirile cu echipa? Spune-ne si lucrurile picante din intalniri :))
Cu mult entuziasm ☺)! Intotdeauna prea scurte si contra timp. Aproape de fiecare data incercam sa balansam lucrul pentru obiectivele propuse - fiecare intalnire avea cel putin un obiectiv setat – cu timpul pe care sa-l ni-l acordam noua, individual, dincolo de Innbox. Aveam, cum spuneam, obiective, agenda de lucru, check-in si check out, aveam ïnside terms – de exemplu „F5”, aveam roluri pentru fiecare intalnire – roluri al caror scop era sa ne asigure un mediu de lucru sanatos: sa tinem cont de noi, dar si de ceea ce aveam de realizat. Munceam mult cu noi insine si la modul de lucru in echipa, cautam in permanenta sa imbunatatim „cum lucram”. Cred ca am putea sa tinem un training pe tema asta ☺.
Daca ar fi sa descrii experienta Innbox intr-un cuvant, care ar fi acela?
Dezvoltare.
Detaseaza-te putin de rolul curent pe care il ai in Innbox. Ce sfat i-ai da Innboxului de acum?
Sa nu renunte la energia asta atat de frumoasa, la setea de dezvoltare a sa si a celorlalti pentru ca are atat multe de oferit acelora care vor sa creasca.
Ce faci acum? Spune-ne de un proiect drag.
Am preluat de curand coodonarea echipei de HR din care fac parte si eu, sau mai bine zis ma pregatesc sa fac aceasta preluare. Tot in stadiul de pregatire este formarea mea ca psihoterapeut. Sa vedem daca imi iese. ☺)
Iti va iesi sigur!
E ceva ce nu te-am intrebat si vrei sa ne spui?
De ce as recomanda Innbox? Pentru calitate, pentru capacitatea de a (se) imbunatati si nu in ultimul rand pentru pasiunea cu care face lucrurile.
Ce frumos ai povestit, Rux! Multumesc pentru toate experientele faine pe care Innbox le-a avut datorita tie! La cat mai multe!
Amintiri cu Rux din Innbox